Menu
Menu
Deze website maakt gebruikt van Cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.

Metaaldetectors voor starters

De belangrijkste factoren om op te letten bij de aanschaf van jouw eerste metaaldetector


Op zoek naar verborgen schatten uit het verleden en in directe verbinding met de natuur. Even weg van de drukte in ons dagelijkse bestaan. De zoekspoel over het grondoppervlak, een piepje uit de metaaldetector. Je voelt een golf van opwinding en spanning door je lichaam. Je kunt bijna niet wachten om te zien wat je gevonden hebt. Is het die unieke oude munt of een antiek voorwerp dat al jaren verborgen ligt? Jij bent de eerste die het ervaart. Een uniek moment.

Op onze categoriepagina 'metaaldetectors voor starters' vindt u ons volledige aanbod. 

Ben jij enthousiast over metaaldetectie en heb je interesse om er je hobby van te maken? De online zoektocht levert je veel informatie op, alleen maakt het de keuze niet gemakkelijker. De ene metaaldetector belooft nog meer te kunnen dan de andere, en al die ‘toeters en bellen’, zijn die wel noodzakelijk?

Wat als u net even iets meer had uitgegeven voor die ene extra optie, of juist prima het goedkopere model had volstaan voor uw zoek wensen. Wij geven hier graag advies in zodat u een metaaldetector aanschaft met jaren zoek plezier. Wanneer u rekening houdt met onderstaande factoren dan weet u zeker dat dit tot een goede aankoop leidt.

De belangrijkste factoren om op te letten:

  1. Zoekgebied: waar en wat wilt u gaan zoeken? Het eerste wat je moet bepalen is waar je met de metaaldetector wilt gaan zoeken. Is dit op het strand, in een open veld of in een natuurgebied met veel groen? Afhankelijk van je zoekgebied heb je een ander type metaaldetector nodig.
    1. Detectiediepte: wanneer je op het strand zoekt heb je doorgaans een mindere detectiediepte nodig dan wanneer je in een gebied zoekt met historische geschiedenis. Hoe dieper het voorwerp ligt, hoe krachtiger de metaaldetector moet zijn. Zo hebben de Minelab detectoren uit de top 10 een Multi-HQ zoekfrequentie. Dit betekent dat ze geen last hebben van mineralen en dus geschikt zijn voor het zoute strand.
    2. Waterbestendigheid: wanneer je van plan bent om te gaan zoeken op het strand of bij een waterplas is het belangrijk om te kiezen voor een waterdetector die waterdicht is. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je metaaldetector beschadigt raakt als het nat wordt. Alle zoekschijven zijn doorgaans waterdicht, alleen wanneer je wilt gaan waden dan is volledige waterdichtheid belangrijk. 
    3. Zoekfrequentie: Gaat u interesse uit naar geschiedenis, oude voorwerpen of oorlogen? Of vindt u het leuker om te zoeken naar geld en sieraden op het strand? Hoe gevoelig de metaaldetector is bepaalt hoe goed het apparaat kleine voorwerpen kan detecteren. Wanneer je op zoek wilt naar kleine oude muntjes of sieraden dan heb je een metaaldetector nodig met een hogere gevoeligheid (frequentie). Samenvattend: hoe lager de werkfrequentie, des te dieper de machine zoekt voor wat grotere vorowerpen. Hoe hoger de frequentie, des te gevoeliger voor kleine voorwerpen zoals sieraden. Tot slot hebben sommige detectoren Multi Simultaan frequentie waardoor de metaaldetector geschikt is in vrijwel iedere situatie.

  1. Gebruiksgemak: als tweede is het belangrijk om te kijken naar het gebruiksgemak van een metaaldetector. Ben je op zoek naar een metaaldetector die handzaam is voor beginners, of naar een professioneel apparaat met meer instellingen en opties?
    1. Lichaamslengte: de meeste metaaldetectors zijn voor iedere lichaamslengte geschikt. Echter, bent u langer dan 1.90 meter, dan vallen er een aantal modellen af. Deze worden wanneer ze ver uitgeschoven worden, ‘zwabberig’ in de ondersteel en zijn dus niet geschikt. Vaak zijn er wel after-market onderstelen beschikbaar die iets langer zijn.
    2. Gewicht en comfort: als je van plan bent om veel tijd te besteden aan het gebruik van een metaaldetector, dan is het belangrijk om te kiezen voor een apparaat dat gemakkelijk te hanteren is en comfortabel in gebruik. Hoe lichter het gewicht van de machine des te makkelijker en langer u het zoeken met een metaaldetector kan volhouden. Onderaan het artikel is een overzicht te vinden van het gewicht van onze top 10 modellen voor starters.
    3. Minder goed zicht: er zit veel verschil in de grote en overzichtelijkheid van het display. Mocht u iets minder zien dan gemiddeld dan is dit aspect van belang. Tevens zijn er modellen met een trilfunctie in het handvat. Erg handig wanneer u bijvoorbeeld slechthorend bent, of aan het waden bent waarbij de metaaldetector zich onder water bevindt.
    4. Digitale menu’s: de ene zoeker navigeert met gemak door de menu’s terwijl de andere al moeite heeft met het menu in zijn of haar mobiele telefoon. Ook hiervoor geldt dat we voor ‘’elk wat wils’’ hebben.

  1. Budget: de derde en wellicht meest belangrijke factor is het budget. Wat wilt u uitgeven aan de hobby? Metaaldetectors kunnen sterk in prijs variëren, dus het is belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven.
    1. Accessoires: naast een metaaldetector is een goede schep, vondstentas, handschoenen en losse pinpointer ook erg handig. Houd hier rekening mee in de aanschaf.

Op basis van de bovenstaande aandachtspunten hebben wij een handig overzicht gemaakt met de kenmerken per model. Op deze manier kunt u makkelijk modellen met elkaar vergelijken. Het overzicht is een top 10 op basis van meest verkochte metaaldetectors voor starters. In onderstaand overzicht staan de modellen in volgorde van prijs, oplopend.