Rutus Versa en XP XTREM, prachtig nieuw spul! .

Vorige week was het dubbel feest bij ons.
Van XP ontvingen we enkele exemplaren van de XP XTREM diepzoeker en van Rutus het nieuwste paradepaardje de Rutus Versa.

Beide machines zijn inmiddels gemonteerd, nu nog tijd vinden binnenkort om te kijken wat het doet zeg maar ???? Wat ikzelf zo op internet voorbij zie komen over beide machines is veel belovend.

XP XTREM diepzoeker
De diepzoeker is echt een super gave aanvulling voor bijvoorbeeld militair zoekers.
Deze machine is compact mee te nemen in een koffer (meegeleverd) of in een XP rugzak (los verkrijgbare accessoire) De machine is redelijk snel en gemakkelijk op te zetten, Alhoewel het kabeltje door de stang heenvoeren wel even wat lastig was.

Maar het is zeker gelukt en ook het in bedrijfstellen ervan is gemakkelijk te doen. De diepzoeker van XP is uniek in zijn soort, mede doordat deze diepzoeker met multi simultaanfrequentie werkt,  hierdoor  is deze XTREM absoluut niet te vergelijken met andere diepzoekers op de markt.

De fabrieksopgave is dat deze machine tot  c.a. 5 meter diep gaat…..nou dan kan je wel een minikraantje meenemen!

Rutus Versa
Wat heb ik uitgekeken naar deze machine zeg! Rutus heeft weer haar best gedaan met deze eigenzinnig  en goed gebouwde machine! Het monteren van de Versa was een peuleschil.

Jazeker, ze hebben het e.e.a. afgekeken van de concurrentie, maar beter goed afgekeken dan slecht bedacht! De machine is Multi simultaan frequentie, waterdicht, op accu, en zo zie ik dat de stekker aansluitingen onderop de bedieningsunit veel weg heeft van bijvoorbeeld Nokta of Minelab. Ook de klemkoppelingen lijken allemaal erg op elkaar.
Maar wat ook opvalt is dat deze klemkoppelingen kwalitatief dan net weer wat beter aanvoelen bij Rutus.

Rutus heeft niet bespaart op de kwaliteit, dat hebben ze naar mijn mening en ervaring nog nooit gedaan. In de afgelopen jaren dat we importeur van Rutus zijn hebben we vrijwel nihil garantiegevalletjes gehad. En er zijn best wat detectoren van dit merk over de toonbank gegaan bij ons!

De steelconstructie ziet er pico bello uit , de boven- en middelsteel zijn een soort van trapesevormig, de ondersteel is rond. Kwaliteit is super dat voel je gelijk!
Wel een aantekeningetje; wat ik helaas wel mis is dat er geen geleide nok/centreer nok zit in de ondersteel, dus je moet de schijf zelf centreren….als u begrijpt wat ik bedoel. Naja irritant zou het soms kunnen zijn maar aan de kwaliteit en prestaties doet dat verder niet af.

Wat dan wel handig is: de bedieningsunit wordt gewoon zonder schroeven of iets dergelijks vastgeklikt op het handvat…. goed bedacht zeg!

Eenmaal gemonteerd voelt de machine erg licht in de hand, en perfect uitgebalanceerd.
Een lichtgewicht machine is het dan ook, deze telg is 300 gram lichter dan de voorgangers Rutus Atrex en de Alter 71!

De Versa heeft een super overzichtelijk display, de hodograaf die we gewend zijn bij de twee voorlopers van de Versa is uiteraard weer aanwezig. Wat is dat handig zeg zo’n streepje die je een indicatie geeft van de geleidingswaarde en diepte van het object. 7 programma’s waarvan er 3 voor gedefinieerd zijn in dual modus. (motion en non-motion combinatie) En of dat een voordeel kan zijn tijdens het zoeken!

Zoals gezegd, we gaan er binnenkort mee op pad, filmploegje “Pascaliber” gaat ook mee om de machines uit te proberen en de ervaringen voor eeuwig vast te leggen.

Wordt vervolgt!