In Nederland zitten na al die jaren nog steeds veel sporen en voorwerpen in de grond  uit de eerste en tweede wereldoorlog.

Sommige zoekers zullen hun interesse hebben in dergelijke militaria, en doelbewust opzoek zijn naar voorwerpen uit deze tijd, andere metaaldetector zoekers zijn meer gefocust op andere zaken maar zullen er ook vroeg of laat een keer tegenaanlopen.

In de meeste gevallen, als je munitie tegenkomt tijdens het zoeken is er niet veel aan de hand, want dan is het al afgegaan,.
Maar het kan natuurlijk voorkomen dat  je een projectiel vindt wat op scherp staat, en dat kan erg gevaarlijk zijn! Hierbij kan je denken aan kogels, granaten, bommen etc. Voorwerpen die kunnen ontploffen of in de brand kunnen vliegen zoals fosfor bommen.

Fosfor granaat:
Afbeelding met grond, sluiten, brood, half

Automatisch gegenereerde beschrijving

Je zult begrijpen dat het in dat geval enorm belangrijk is om te weten wat je gevonden hebt en hoe je moet handelen.
Ik weet uit eigen ervaring dat je voorwerpen kunt vinden die je in eerste instantie absoluut niet herkend als explosief, of als zijnde gevaarlijk,  maar het toch is!

Brisant granaat:

Afbeelding met gras, buiten, droog, hooi

Automatisch gegenereerde beschrijving

Allereerst als je een voorwerp opgraaft maar het niet goed herkend, wees voorzichtig!
Het kan een explosief zijn wat af kan gaan. Indien je het niet vertrouwd graaf dan beslist niet verder.

Afbeelding met rots

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat moet je doen als je een explosief vind?

Bepaal of er een gevaarlijke situatie is, heb je het projectiel met de schep geraakt? Komt er “rook” af? Breng jezelf eerst in veiligheid en dan pas anderen. Neem bij een gevaarlijke situatie voldoende afstand +30 meter en bel gelijk 112. Ga niet naar het voorwerp toe als je niet weet wat je doet.
 

Als er geen direct gevaar is dan kun je ook rechtstreeks met de politie bellen (0900-8844)

De politie zal het incident beoordelen en bepalen of de TEV (Team Explosieven Verkenning) ingeschakeld moet worden en/of wellicht ook de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie)