18-02-2018....stralende dag met een nieuwkomer...de Minelab Equinox 800!Gisterenmiddag hebben we de eerste zending lang verwachte Equinoxen binnen gekregen.Enthousiast als we zijn van dit nieuwe ‘speeltje’ is de detector gelijk aan de lading gezet zodat we er vanmiddag het veld mee in konden gaan. Zo gezegd zo gedaan.Alle benodigde ingrediënten waren vandaag aanwezig om een succesvolle zoekmiddag mogelijk te maken. Een paar kritische zoekvrienden, Bert van Heerde en Martin Baltes zouden meegaan.Maar ook de koffie en koek zijn er belangrijk, en het weer was ons erg goed gezind, heerlijk gewoon dat zonnetje!Ook de omgeving deed het enthousiasme prikkelen want we zaten in een veelbelovend gebied. Havezaten links, Havenzaten rechts….met de neus bovenop de rijkelijke historie! Nou en dan ook nog de Equinox 800 aan het werk, onze middag kon niet meer stuk!We hebben c.a. 4 uurtjes gezocht, en alle drie even afgewisseld met de Equinox.In 4 uurtjes kun je natuurlijk weinig over de prestaties zeggen want een detector moet je leren kennen en ‘tunen’ op de zoekgrond waar je je op dat moment op bevind. Om een detector goed onder de knie te krijgen ben je wel wat meer tijd nodig dan 4 uurtjes.Voor ons was het ‘aan en gaan’ in de standaard modussen die beschikbaar zijn op de detector, ‘kiekn wat ut wordt’We zijn het er alle drie over eens deze detector voelt goed! Hij is heerlijk licht in gewicht, goed in balans en ook de hoofdtelefoon zit comfortabel. Ook ik met mijn ‘frozen shoulder’, welke ik al sinds vorig jaar mei heb, ondervond tijdens het zoeken geen problemen.De Equinox loopt comfortabel. En het display….tja dat is in één woord schitterend. Hij oogt zeer overzichtelijk, is groot en er zit achtergrond verlichting op. Alle info die je nodig hebt zie je in één oogopslag.Een ander punt wat ons opviel is de reactiesnelheid van deze machine. In het programma ‘akkers stand 1’ hebben we bij meerder vondsten een dubbele toon ervaren, dus een voorwerp kwam soms twee keer door. O.a. bij een treklipje en een rond voorwerp met een gat er in. Erg goed dus want dit is wat je wilt als zoeker!Zoals het wel vaker gaat in deze zoekhobby dan is de pre-beleving van het zoeken rooskleuriger dan de daadwerkelijke vondsten. Je waant je in een wereld waarbij de ene middeleeuwse zilveren munt na de andere het daglicht weer ziet naar zoveel jaren…..en jij hebt ze in je handen…..maar helaas ook vanmiddag is dat geen realiteit geworden.

De vondsten van ons 3-en waren gelijkwaardig. Zo hebben we allemaal wat vergane muntjes gevonden, wat gespjes, knoopjes en andere frutsels. Ook een fragment van een horlogesleuteltje (van een zakhorloge) kwam vers uit de grond. Ook vond ik met de Equinox een stukje van een getordeerd hengsel….dat heeft aan een mooie pot of emmer gezeten …hmmm een indicatie voor oud want zeg nou zelf waar vindt je tegenwoordig nog getordeerde hengsels aan de emmers ;-)

Ook een grote ijzeren ketting met een grote gele nummerplaat van, ik denk een koe, kwam naar boven. Maar gelukkig de koe zat er niet meer aan.Na zo’n (veel te) korte zoekmiddag kunnen we concluderen dat de Equinox een machine is die erg fijn in de hand ligt en comfortabel zoekt. Gewicht is geen probleem meer met deze detector.Ook de draadloze hoofdtelefoon is een zeer welkome aanvulling en het display is top.Deze detector nodigt uit om er vaker mee op pad te gaan en hem beter te leren kennen. De eerste indruk is goed!De vondsten zijn dus als gezegd niet erg bijzonder, maar dat heeft uiteraard niets te maken met de prestaties van deze detector. Het is simpel genoeg, het ligt er of het ligt er niet. En in ons geval kwam het dus duidelijk vandaag niet onder onze zoekschijf.Een ding is zeker de Minelab Equinox 800, maar ook de Minelab E-track, Xp Deus en de Rutus Alter 71 hebben flink hun best gedaan vanmiddag!Bedankt Martin Baltes en Bert van Heerde voor deze prachtige zoekmiddag en jullie kritische blik!