Op pad met de Deeptech Vista Gold

Deeptech Vista Gold

Als dealer heb ik een behoorlijk aantal diverse detectoren in mijn assortiment, en met vele modellen ben ik al eens op pad geweest, maar met de Deeptech Vista Gold metaaldetector heb ik nog nooit gelopen.

Diverse keren heb ik deze detector in de handen gehad en wat testjes ermee gedaan in de showroom, maar op het veld kun je pas echt een realistische indruk van een detector krijgen. 
Tijd om er eens mee op pad te gaan dus!

Vorige week een uurtje, en gisteren twee uurtjes de tijd gehad om met de Gold op stap te gaan
Heeeeeerlijk die (innerlijke) rust die je ervaart tijdens het zoeken, zeker als het zonnetje zich dan ook nog eens laat zien, wat is dit toch een geweldige hobby 

Omdat ik al flink wat zoekuren heb afgelegd met o.a.de Vista Smart (broertje van de Gold) voelde de Gold direct al erg vertrouwd, toch er zijn enkele onderlinge verschillen. Zo heeft de Gold een schakelaar waarbij je de reactie snelheid op “fast” en “slow” kunt zetten en tevens zit er een ijzervolume knop op. De pinpoint knop die wel op de Smart zit ontbreekt weer op de Gold. Daar waar de Smart op 15 khz werkt functioneert de Gold op 25 khz.

Verder zal ik hier niet in details uitwijden, een ieder die er graag meer van weten wil; laat maar weten, ik help/informeer je graag!

Ik heb met de Gold op twee “oude” akkers gelopen waar ik de afgelopen jaren al vele, vele stappen heb gezet met diverse verschillende merken en modellen detectoren. Als je als “zoeker” eenmaal een heerlijk zoekplekje gevonden hebt kom je er nu eenmaal met enige regelmaat terug, ook al weet je dat kans groot is dat de “room” er al af is m.b.t. leuke vondsten. Het gevoel dat je op een zeer oude plek loopt is al voldoende, eventuele vondsten zijn uiteraard welkom maar eigenlijk een beetje ondergeschikt. Alhoewel ….als je helemaal niets vindt dan kun je ook behoorlijk chagrijnig terug keren naar huis…maar eigenlijk vindt je altijd wel wat!

Totaal heb ik, denk ik. zo’n 3 á 3,5 uur gelopen met de Gold en ik moet zeggen ; de vondsten waren goed! Niet qua waarde, maar dat is wat mij betreft ook minder interessant. De uitdaging zit hem in het vinden van iets tastbaars uit het verleden, of als het even kan iets persoonlijks uit “die tijd” . Ik kan genieten van een muntje maar ook al van bijvoorbeeld een musketkogel….je waant je even weer terug in de tijd. Ik vindt het altijd geweldig om een leesbare duit te vinden, het zijn toch munten die je weer voor het eerst sinds 250 jaar in je hand hebt! 

Het aantal munten wat ik op die locaties gevonden heb, heb ik mij over verbaasd.
Zeker als je weet dat er de laatste paar keren dat ik er gezocht heb erg weinig afgekomen is.

De Deeptech Vista Gold heb ik ervaren als een erg fijne machine. Erg gemakkelijk in te stellen, ook de grondbalans was uitstekend te doen. De grondsoorten van deze twee locaties zijn zandgrond vermengd met rivierklei en rivierklei met veel ijzervervuiling. Het ijzer was hier zeer goed te herkennen op twee grote massieve stukken ijzer na.

De Gold beschikt over een speciale knop waarmee je het ijzervolume kunt regelen, dit is erg prettig. Hiermee kun je regelen dat je de ijzertoon wel hoort maar zachter dan de non-ferro tonen. Deze detector is zeer gevoelig en uitermate geschikt voor de toepassing waar ik hem voor gebruik (oude akkers zonder te veel modern afval) Mijn gevoel m.b.t. diepgang van deze machine is ook zeer goed! Ik heb niet gemeten hoe diep de vondsten zijn gedaan maar enkele muntjes zijn van aanzienlijke diepte gekomen! Als ik een minpuntje zou moeten noemen dan is het misschien het feit dat er geen pinpoint functie op zit……ik heb deze functie gemist bij de eerste 4 gaten die ik moest spitten, maar eenmaal gewend absoluut niet meer. De detector/schotel geeft dusdanig nauwkeurig aan waar het voorwerp zich bevindt dat grote gaten spitten niet nodig is……diep spitten misschien wel ;-)