Maart 2019: Zilveren Romeinse legioen Denarii c.a. 43 voor Christus

Maart 2019, een bijzonder avontuur en een bijzondere vondst.

Soms zoek ik alleen, maar met regelmaat zoek ik ook met één van mijn zoekmaatjes want er niets leuker dan dat je jouw vreugde moment kunt delen met iemand anders ‘in situ’.
Dit keer was ik tezamen met Riemer, alias ‘Ommenaar’, op avontuur. 

Na grondig onderzoek verrichten, naar plekken die voor metaaldetectie amateurs interessant zijn, had ik uiteindelijk een potentiele zoekplek gevonden. Alle belangrijke ingrediënten waren aanwezig:
- stromend water
- Hoogte om de voeten droog te kunnen houden
- Potscherven uit Romeinse – en vroegmiddeleeuwse tijd 

Om op deze locatie te kunnen komen is nogal wat inspanning vereist, er dienen nogal wat meters zandweg afgelegd te worden. Bij droogte zal het berijden van zo’n zandpad niet zo’n uitdaging zijn maar afgelopen weken heeft het erg veel geregend….garantie voor een ‘auto blubbering’ ervaring dus ;-) 

Ook dit aspect spreekt ons natuurlijk aan, je voelt je eventjes weer een ‘kwajongen’ want wat is het gaaf als je met z’n tweeën in de 4x4 Vitara over de modderweg heen dweilt en de drek spuit je over de motorkap, de adrenaline giert door je lichaam! 
Ook deze keer leken de vondsten tegen te vallen, maar we genoten van de ontspanning, het aanwezige zonnetje, de reeën en hazen die je voorbij ziet schieten…..en natuurlijk het bakje koffie met bijbehorende gezelligheid.

Bij thuiskomst wordt de buit geïnventariseerd en indien interessant genoeg bevonden kan het reinigen ervan beginnen.

Tussen de vondsten had ik een wat afwijkend model muntje zitten…hij was wat dikker dan gewend, niet geheel rond en voelde ook wat zwaarder dan koper.
Een potentieel dus in vakjargon gesproken.

Als eerste probeerde ik uit te zoeken of het een koperen munt of een zilveren munt betreft, de wijze van legering maakt namelijk verschil in hoe je het beste deze munt kunt schoonmaken.
Na een beetje te schrapen op de zijkant kwam ik er al snel achter…..dit is zilver, yesss!

Zilver kun je vaak prima reinigen met een scheutje citroensap met wat water.
Helaas na 2 dagen badderen in citroensap kwam er bij deze beauty nog weinig schoonheid onder de koeklaag vandaan. 

Dan maar een andere methode….ammoniak……weer 2 dagen badderen in ammoniak maar ook hiermee geen goed resultaat. 

Ik wist nog een 3e optie; de combinatie van Caustic soda met heet water en aluminiumfolie doet soms ook wonderen. Je wikkelt het voorwerpje dan in de aluminiumfolie. Caustic soda is wel een naar een giftig goedje dus voorzichtigheid geboden bij het gebruik hiervan.
Nou het resultaat mag er zijn, wat een gaaf muntje kwam onder de koekresten vandaan!

Tja en dan kan het onderzoek beginnen…want deze munt kende ik nog niet.
Gelukkig heb ik hem gevonden op het internet, na wat speurwerk.

Het betreft hier een legioendenari. Dit is een Romeinse munt uit c.a. 43 VOOR Christus…….wow een munt van meer dan 2000 jaar oud dus!


Hierbij wat informatie welke ik gevonden heb op het internet over de munt, mijn munt is van legioen XX!!! ;-)

(Bron http://www.romeinsemunt.nl/2017/03/?m=1):

Marcus Antonius kon tijdens de slag bij Actium beschikken over 23 legioenen, in totaal zo'n 115.000 man. Veel van deze legioenen had hij overgenomen van Julius Caesar. Om deze legioenen te kunnen betalen liet Marcus Antonius munten slaan door meereizende muntmeesters. De munten die hiervoor gebruikt werden worden 'legioendenarii' genoemd en zien er allemaal hetzelfde uit. Op elke munt staat voor welk legioen deze bedoeld was. Deze denarius was bedoeld voor het tweede legioen (LEG II). Naar alle waarschijnlijkheid was het zilver door zijn geliefde Cleopatra beschikbaar gesteld. Uiteindelijk verloor Marcus Antonius de slag van Octavianus waarna hij en Cleopatra naar Egypte vluchtten en daar zelfmoord pleegden. Hierna werd Octavianus alleenheerser van het Romeinse rijk en de eerste keizer (Augustus).
Op de voorzijde van deze mooie munt is een galei (quinquereme) met roeiers naar rechts afgebeeld. De roeispanen en de hoofden van de roeiers zijn goed zichtbaar! 

Het omschrift op de voorzijde (bovenaan) luidt ANTAVG, dit betekent Antonius Augurus. De betekenis van de letters onderaan de voorzijde is als volgt. Tresviri of Triumviri Rei Publicae Constituendae Consulari Potestate (drie mannen met consulair gezag voor het inrichten van de staat), afgekort als III VIR.R.P.C, was de officiële wettelijke benaming voor het tweede triumviraat van Octavianus, Antonius en Lepidus in 43 v.Chr. Op de achterzijde zijn twee standaarden te zien met daartussen een legioenadelaar en het opschrift LEG II. 

Wat nog aardig is om te vermelden is dat deze legioendenarii een laag zilvergehalte hadden. Daarom loonde het niet de moeite om deze munten op te potten of opnieuw te munten. Deze denarii zijn dus heel lang in circulatie gebleven. Veel gevonden exemplaren van dit type zijn daarom 'tot op het bot' versleten. 

De legioendenarii worden fanatiek verzameld, sommige legioenen uit de serie zijn zeer zeldzaam en worden daarom, helaas, ook regelmatig vervalst. Deze denarius, LEG II, komt veel voor. Dat weten we onder andere omdat bij tellingen van grote muntvondsten de munten met LEG II meer voorkwamen dan de meeste andere legioenen. Onderstaand nog een mooi grafisch overzicht van muntvondsten, waaruit je eenvoudig kan afleiden welke legioendenarii meer en minder zeldzaam zijn.

(Bron http://www.romeinsemunt.nl/2017/03/?m=1)

Een dergelijke vondst dien je altijd aan te melden bij een provinciaal archeoloog, dat gaan we dan dus ook doen.
Wat een geweldige hobby hebben we toch!