Menu
Menu
Deze website maakt gebruikt van Cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.

Tools voor het reinigen en conserveren van jouw metaaldetectie vondst

In deel 1 heb je alles gelezen over de behandeling van diverse metaalsoorten. In het laatste deel wordt dieper ingegaan over welke producten en tools je het beste kunt gebruiken om jouw unieke vondst te tonen aan vrienden en familie. 

De hoofdband loep focus

De Led-hoofdband loep Fokus is ideaal voor gebruik bij het werken met beide handen, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van bodemvondsten. De lenzen hebben 4 verschillende vergrotingsniveaus: 1,5x, 3x, 6,5x en 8x. Voorzien van een heldere Led-verlichting. De Led-unit kan worden gekanteld, gedraaid en is afneembaar. Het vizier kan naar wens omhoog en omlaag worden gebracht en met de twee borgschroeven worden bevestigd. Traploos verstelbare hoofdband, opgevuld op het voorhoofd. De loep is ook geschikt voor mensen die een bril dragen. Daarnaast bestaat er ook een tafel loupe flexi, deze is perfect om je collectie van dichtbij te bekijken. Het heeft een kleine ingebouwde 21 mm diameter lens met 5x vergroting zodat je jouw object van dichtbij kunt bekijken. Als laatste mag natuurlijk een veiligheidsbril en de nitril handschoenen niet ontbreken wanneer je begint met het reinigen en conserveren van jouw voorwerp. 

Composite Cleaning Pensil 

Dit potlood is perfect voor het reinigen van munten en andere bodemvondsten. De vullingen zijn gemaakt van een speciale composiet op basis van hars systemen zonder metaal- of korrelig materiaal. De zwarte harde composiet vulling is gemaakt om harde aanslag weg te halen en tot in de kleinste details te werken.

De witte zachte composiet vulling is gemaakt voor een stapsgewijze voorzichtige reiniging en het verwijderen van lichte aanslag. Alleen lichte druk uitoefenen. Er komen geen glasvezel vezels vrij tijdens het reinigingsproces.

De vullingen zijn weer scherp te maken met een fijn schuurpapiertje. Omdat de witte vulling zachter is zal deze sneller slijten dan de zwarte harde vulling. Voor het wisselen van de vulling haal de dop van de bovenkant en doe hier de vulling in. Doe de dop er weer op en druk hierop tot de punt er aan de voorkant uitkomt. Voor het verwijderen van de vulling de bovenkant ingedrukt houden en de vulling eruit voorzichtig uittrekken.

De Composite Cleaning Pencil potloden geven je de mogelijkheid om het verouderde patina te behouden op het voorwerp, zonder het muntstuk of artefact te devalueren. Let op: Niet geschikt voor gouden en zilveren munten en voorwerpen. Daar zilver en goud van een zachter materiaal gemaakt zijn veroorzaak je hiermee krassen op het voorwerp.

Naalden / Scapel, uitbreidingsset voor de Composite Cleaning Pencil 

 

Naalden en scalpel voor het fijne werk met de Composite Cleaning Pencil. Met deze set, gemaakt van messing, kun je heel precies details reinigen en schoonmaken. Het is aan te raden om een tafelvergrootglas of hoofdband loup te gebruiken om de details zoveel mogelijk te kunnen zien en naar voren te halen.

De naalden en scalpel zijn eenvoudig te plaatsen in de voorkant van de pen. Gebruik de naalden en scalpel voorzichtig en gebruik niet te veel kracht. Dit zorgt ervoor dat het voorwerp mooier schoon wordt, dat de patina niet verdwijnt en het potlood en de opzetstukken langer meegaan.

Waarschuwing: De naalden zijn vlijmscherp. Werk rustig, veilig en geconcentreerd. 

Let op: Niet geschikt voor gouden en zilveren munten en voorwerpen.

Messing borstel: uitbreidingset voor Composite Cleaning Pencil 

Deze messing borstel maakt korte metten met loszittend vuil en lichte aanslag. Perfect voor het reinigen van vuil ingelegd brons en messing, platen en moeilijk te bereiken plekken. Goed hulpstuk als je aan het reinigen bent met de Composite Cleaning Pencil om het losgekomen vuil te verwijderen. Moderne munten van bijvoorbeeld Cupro-Nikkel zijn zeer eenvoudig te reinigen met deze messing borstel.

De borstel is door het opzetstuk eenvoudig op de voorkant van het potlood te bevestigen. Gebruik de borstel voorzichtig en gebruik niet te veel kracht. Dit zorgt ervoor dat het voorwerp mooier schoon wordt, het patina niet verdwijnt en het potlood en de borstel langer meegaat. Let op: Niet geschikt voor gouden en zilveren munten en voorwerpen.

Scalpel potlood 

Met de koperen punt kun je sterke '’aankoek'’ verwijderen voordat je de patina bereikt. 

Staalwol potlood 

Staalwol beide zijden, wordt gebruikt voor het egaal polijsten van de oppervlakte. 

Dikke potlood 

Hard materiaal bestaande uit ammalgamatie van messing en staal gecombineerd met een speciaal rubber en kristalcompound. Heeft als doel om hardnekkig vuil te verwijderen. 

Dunner potlood 

Dit potlood heeft dezelfde samenstelling als de dikkere potlood maar heeft een fijnere punt, ideaal om de kleinere details mee te bewerken. 

Tandartshaak 

Tandartshaken, niet alleen perfect voor een tandarts als hulpmiddel maar ook voor de conservator! Deze tandartshaak is uitermate geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil op bijvoorbeeld fossielen, stenen, mineralen en bodemvondsten. 

Penseel / Plat / 9 mm 

Perfect penceel voor het aanbrengen van Paraloid B72 en Renaissance Wax. Na gebruik de penseel schoonvegen op een keukenpapier of doek en schoon opslaan (stofvrij). Daarna is de penseel gewoon weer te gebruiken. Door de oplosmiddel in de Paraloid of Renaissance wax wordt de penseel weer zacht.

Alle bovengenoemde producten kan je vinden op pagina gereedschap binnen de productgroep reinigen en conserveren van bodemvondsten

 

Reinigings- en conserveringsmiddelen voor metaaldetectie uitgelegd 

Onderstaand staat een overzicht van alle reinigings- en conserveringsmiddelen die Detectorandus in zijn assortiment heeft. Dit met als doel om jouw vondst op de juiste manier te kunnen bewaren zodat het niet verloren gaat. 

Vloeistof Voor Reinigen Van Geplateerde Munten / Munten van Biljoen / Zilveren Munten

Vloeistof voor het verwijderen van aanslag en het naar voren halen van het zilver op geplateerde munten en munten van biljoen. Geplateerde munten en munten van biljoen zijn altijd lastige munten om te reinigen. Omdat citroenzuur of de soda methode soms te heftig zijn. Met deze vloeistof gaat dat een stuk beter zonder de munt te ver aan te tasten.

Laat de munt ongeveer 5-20 minuten in de vloeistof liggen. Daarna afspoelen en drogen. Munten van biljoen kunnen soms een beetje rood uitslaan. Vooral bij hele vervuilde munten of met een heel hoog kopergehalte. Wat helpt is de munt na afloop even in een zilverbadje en daarna even opwrijven met een muntendoek of tussen duim en wijsvinger. (Voorzichtig en daarna goed handen wassen)

Werkt ook goed voor zilveren munten met een lastige aanslag zoals ijzerroer. Bijzonderheden: Deze vloeistof zal weinig effect hebben op geplateerde munten waarvan het zilver bijna verdwenen is.

Abcorbinezuur / reinigen zilver / zilver munten 

Voor het reinigen van zilver / zilveren munten (Niet geschikt voor koper, brons en zink).

Gebruik standaard 1 deel poeder op 5 delen water (1 eetlepel op 100 ml water). Bij een lichte vervuiling de verhouding aanpassen naar beneden. Bij een dikke korst de verhouding aanpassen naar boven. Ascorbinezuur is moeilijk op te lossen in water. Gebruik daarom heet water om het op te lossen.

Leg de munten een paar uur tot een dag, afhankelijk van de hoeveelheid vuil en de dikte van de oxidatiekorst, in het ascorbinezuur badje. 

Hierna afspoelen en eventueel afborstelen met een zachte borstel. Daarna 1 of 2 dagen neutraliseren in gedemineraliseerd water en laten drogen. Schrik niet dat de munten en vuiligheid rood kleuren. Dit is onderdeel van het proces. Draag ook handschoenen, want de substantie kan ook je handen rood doen verkleuren. Voordeel van ascorbinezuur is dat het minder heftig is dan citroenzuur en de patina beter behouden blijft.

Krijt voor het reinigen en oppoetsen van zilveren munten 

Neem wat krijt en meng dat met een klein beetje water tot een dik papje. Wrijf de zilveren munt of het zilveren voorwerp op tussen duim en wijsvinger, met een wattenstaafje of zachte doek zoals een wollen doek / microvezeldoek. Doe dit wel voorzichtig. Niet doen bij hele dunne of kwetsbare oude munten / voorwerpen. Perfect om de zwarte aanslag (zwavel aanslag) van de munt of het zilveren voorwerp te verwijderen. Indien op tijd gestopt zal het niet de hele patina verwijderen. Krast niet.

Neem wat krijt en meng dit met spiritus tot een dik papje. Wrijf de zilveren munt of het zilveren voorwerp op met een wattenstaafje of zachte doek zoals een wollen doek / microvezeldoek. Doe dit wel voorzichtig. Niet doen bij hele dunne of kwetsbare oude munten / voorwerpen. Perfect om de zwarte aanslag (zwavel aanslag) maar ook hardnekkiger vuil of ijzerroer van de munt of het zilveren voorwerp te verwijderen. Indien op tijd gestopt zal het niet de hele patina verwijderen. Het krast niet.

Renaissance Metal De-Corroder 

Loszittende roest of aanslag moet worden afgeborsteld en oppervlakken ontvet om een optimale werking mogelijk te maken. Ondergedompelde voorwerpen zijn in slechts twee minuten vrij van lichte corrosie. Bij langere onderdompeling voor zwaardere roestvorming kunnen periodieke controles worden uitgevoerd door met een vinger over het voorwerp te wrijven. Borstelen versnelt het proces.

Na gebruik van de oplossing, deze scheiden van bezinksel door overhevelen in een schoon bakje en af en toe bijvullen met verse oplossing. Het product blijft vele weken werkzaam.

Geschikt voor bijna alle metalen zoals koper, brons, ijzer, zink, messing en zilver. Let op: Bij langdurig gebruik zal de aanwezige patina verdwijnen.

Renaissance Wax 

Microkristallijne Wax is veelzijdig en kan op praktisch elke oppervlak gebruikt worden. Renaissance was wordt al meer dan 40 jaar door professionele restauratoren en conservatoren gebruikt voor de restauratie en bescherming van kostbare museumstukken. Renaissance Wax wordt toegepast op bodemvondsten, meubelen, houtsnijwerk, schilderijen, foto’s, sierraden, beelden, klokken, antieke wapenuitrustingen, gereedschap, papieren vliegers en modelvliegtuigen, (strijk)instrumenten etc.

Microkristallijne Wax is pH neutraal en bevat geen zuren, die natuurlijke wassen als bijenwas wel bevatten en daardoor na verloop van tijd de kostbare oppervlakken van antiquiteiten beschadigen. Deze wax vlekt niet, het druipt of verkleurt niet en wordt niet donkerder. Na droging is het zelfs op wit papier onzichtbaar! 

Op antiquiteiten laat het zonder polijsten een matte glas achter. Indien gewenst kan na opbrengen een glashelder resultaat verkregen worden door het met een zachte doek op te wrijven.

Microkristallijne Wax heeft een micro-kristallijne structuur die veel fijner is dan die van natuurlijke wassen en daardoor een hogere weerstand heeft tegen vocht. Het geeft hierdoor een hardere, zekere en onzichtbare barrière tegen vertroebeling, corrosie, vingerafdrukken en olie- water- en alcoholvlekken. 

De wax heeft zich ook bewezen tegen verwering van bijvoorbeeld bronzen beelden in de buitenlucht.

Microkristallijne Wax is gemakkelijk te verwerken. Zorg dat de te behandelen oppervlakken schoon en droog zijn. En breng het spaarzaam met een kwast of zachte doek (microvezel) op. Hierna kan het oppervlak mat gelaten worden, of gepolijst worden voor een glanzend eindresultaat.

Renaissance microkristallijne Wax  kan gemakkelijk weer verwijderd worden. Restaureren vereist een omkeerbare bescherming en kan daarom gemakkelijk met terpentine weer verwijderd worden.

Paraloid B72 / 10% 

De kunsthars Paraloid B72 wordt professioneel veel gebruikt als conserveermiddel voor schilderijen, glas, keramiek, fossielen maar ook voor bodemvondsten. Conservatoren van musea gebruiken deze copolymeer op vrij grote schaal.

Belangrijkste reden hiervoor is dat paraloid B72 transparant, niet bros, erg duurzaam en stabiel is. Het vergeelt niet en is gemakkelijk te verwerken. Het materiaal is volledig reversibel. Het is altijd weer oplosbaar en volledig verwijderbaar door het weer op te lossen in een oplosmiddel zoals Aceton.

De kunsthars is opgelost in een oplosmiddel. Oplosmiddelen kunnen schadelijk zijn. Draag altijd beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril. Alleen gebruiken in een goed geventileerde ruimte of buiten.

Hopelijk heb je na het lezen van beide artikelen over reinigen en conserveren een beter beeld gekregen wat er allemaal bij komt kijken om jouw vondst goed en duurzaam te kunnen bewaren. Twijfel je nog wat jet nodig hebt? Dan kan je altijd uit de voeten met onze basis set voor reinigen en conserveren. Hierin zit alles wat je nodig hebt om jouw vondst aan je familie en vrienden te presenteren.